Plaça Nova amb la torre de can Moragas i la font monumental, construïda per la Societat d'Alts Forns de París, l'any 1882. Foto: Àngel Toldrà Viazo, 1908

divendres, 16 de març del 2018

Els Peixets del Golfet neden per elles. Equip Oncoswim 2018

Logotip d'Els Peixets del Golfet neden per elles. Equip participant en l'Oncoswim de l'any 2018

 
Aquesta és una entrada molt especial; perquè és un homenatge a un grup de quatre nedadors que s'han sumat a un repte molt important en les seves vides: l'Oncoswim. D'una banda, perquè han de nedar una distància de 30 km i de l'altra, perquè tres dels seus integrants van perdre llurs mares en una lluita encara molt més dura: la del càncer. 
 
L'Oncoswim és una prova esportiva solidària de natació en aigües obertes que organitza la Fundació Oncolliga Girona amb el suport del Club Natació Radikal Swim i que aquest any arribarà a la tercera edició. L'objectiu d'aquesta iniciativa, és recaptar fons per ajudar en la investigació sobre el càncer, però més concretament, per un estudi clínic sobre el càncer de mama triple-negatiu, un subtipus de càncer de mama que és un dels més agressius, que afecta, sobretot, a dones joves i, a hores d'ara, encara sense cap tractament eficaç.

Servidora (dreta), amb una altra voluntària caiaquista, durant la 2a Oncoswim, el 17 de juny de 2017. Foto Paco Dalmau
L'Oncoswim 30 km, té lloc a la Costa Brava amb sortida des de l'Estartit —passant per les Illes Formigues— i arriba a la platja del Port Bo de Calella de Palafrugell. Els equips han d'estar formats per quatre nedadors i el recorregut es pot realitzar en dues modalitats: ja sigui per equips (nedant tots quatre integrants alhora) o bé per relleus (on cada nedador realitza només un tram).
Aquesta darrera, doncs, és la modalitat triada per l'equip Els Peixets del Golfet i els intrèpids components són: els germans Marta i Carlos Fuentes Cruz (com a nedadors) i Anna (amb el suport logístic), la Marta Puig Sant i la Irene Herrero Anaya. Tots ells de Girona, però molt arrelats a les nostres contrades, en especial, a Calella. A més, la peculiaritat de les tres noies, és que comparteixen entrenaments de natació amb l'Equip de Vies Braves, amb un tarannà que implica més la superació personal que la competició en si.

Marta Fuentes i la seva mare Rosa Cruz a la Roca bona de Calella, l'estiu de 1972. Fotografia Manolo Fuentes. Fons familiar Fuentes-Cruz
Els germans Marta, Carlos i Anna són la quarta generació d'uns estiuejants pioners, que als anys 30 varen adquirir una casa a Calella. De l'amor pel mar per part dels besavis, s'encomanà de manera irreversible a llurs filles Maria, Isabel, Rosita i Anna Maria. De manera que, Isabel Moratones Gallego (àvia materna de Marta i Carlos) ja competia des de ben petita a la Travessia a la Badia de Llafranc, que sempre guanyava. Però com que era l'única fèmina a la prova, s'enduia com a premi escumes, “aftershaves” i maquinetes d'afaitar, fins que a còpia de guanyar-la van haver de canviar els guardons per perfums de dona. 
En Carlos Fuentes, el noi de l'equip, a El Golfet, el febrer del 2018. Fotografia Marta Fuentes. Fons familiar Fuentes-Cruz

És ben normal que la segona filla d'Isabel, Rosa Cruz Moratones, heretés la mateixa passió per la natació de la seva mare que, com una cadena infinita, es va traspassar als seus fills, Marta i Carlos. Fa poc més de quatre anys, Rosa va morir després d'una acèrrima lluita contra un càncer de mama triple-negatiu, amb dotze tractaments diferents en només dos anys i sense veure cap escletxa per poder guanyar la batalla ni tan sols aconseguir el més petit efecte a les nocives cèl·lules d'aquest tipus de càncer.


La Marta P. després d'un entrenament a Calella, el març de 2018. Fotografia Marta Fuentes. Fons Marta Puig Sant
 
L'altra integrant del grup és la Marta Puig Sant. Ella també és filla d'una parella enamorada de Calella, però l'afició de Marta al mar, la va heretar de la seva mare; o sigui que també podríem dir que la té impregnada en l'ADN des de sempre. En la memòria de qui va conèixer la Glòria (la mare de la Marta), s'esdevé a Calella; sempre a bord del seu bot barquejant amunt i avall. Però no només navegant d'un lloc a l'altre, com podrien fer la majoria d'estiuejants, sinó pel gaudi que li provocava el fet de jugar amb les onades i deixar-se endur per la remor i la sensació que li oferia la brisa amb aquell dolç i salat que desafia al navegant.
Marta Puig entrenant sota un blau cristal·lí a Calella, el març de 2018. Fotografia Marta Fuentes. Fons Marta Puig Sant
 
La Glòria va haver de lluitar durant els darrers setze anys de la seva vida contra quatre càncers diversos: mama, matriu, llengua i pulmons i que, malgrat tots els esforços, van acabar per endur-se-la. D'ençà de la seva mort, fa gairebé tres anys, la seva filla Marta i la resta de germans, organitzen anualment la Nedada Cales de Calella, Trobada Glòria Sant. Una nedada no competitiva amb un recorregut d'uns 3,5 km que ressegueix les cales de Calella (des de Cap de Planes fins a la platja del Port Pelegrí), indrets on la Glòria solia navegar i també nedar.
Anunci de la Nedada Cales de Calella, Trobada Glòria Sant d'enguany
La darrera integrant de l'equip, i no menys important, és la Irene Herrero Anaya. Ànima impulsora d'Els Peixets del Golfet. Va ser companya d'escola de Marta P. des de la infantesa fins a la universitat. La Irene fa molts anys que estiueja a Calella i, malgrat que tots els integrants de l'equip gaudeixen del mar des de ben petits, fa relativament poc que ha descobert la seva passió per la natació en aigües obertes. 
 
Irene Herrero i Marta P. entrenant a Calella, el març de 2018. Fotografia/Fons Irene Herrero

En el cas d'Irene va ser quasi per casualitat. Quan va voler donar costat a la seva amiga Marta P. participant en la primera Nedada Cales de Calella. I a partir d'aquella primera nedada, la Irene no ha pogut parar de nedar: a l'estiu fent totes les travesses que se li presenten i a l'hivern, aprofitant qualsevol moment lliure per pujar de Girona cap a Calella fent el «peixet» i calaborsant a la Banyera de la Russa, els Forcats, Roques Planes o Cala Estreta… De caràcter extravertit, sociable i solidària, fa que si estàs a prop seu se't contagiï la seva activitat anímica.


La Marta F. i la Irene durant la Radikal Swim, el 15 d'octubre de 2017. Fotografia Maria Bruguera. Fons Marta Fuentes
Per poder realitzar aquest repte, cada participant ha d'abonar en concepte d'inscripció personal a l'Oncoswim, la quantitat de 200 €. A més, cada equip també ha de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import de mínim de 500 €, que es destinaran de manera íntegra a l'estudi clínic sobre el càncer de mama triple-negatiu, a banda de tirar endavant nombrosos projectes i iniciatives solidàries a favor dels malalts de càncer i les seves famílies.
Servidora enmig de la Irene i la Marta F. Totes tres, participants en la Radikal Swim. Calella de Palafrugell, el 15 d'octubre de 2017. Autor desconegut. Fons Marta Fuentes

Per tal de conscienciar i recaptar fons per a la Fundació Oncolliga Girona, l'equip d'Els Peixets del Golfet, han creat diverses iniciatives, com ara, la realització de guardioles solidàries que han repartit entre coneguts i amics que tenen negocis de cara al públic. Alhora, demanen la col·laboració de tothom que els vulgui ajudar fent un donatiu directe al compte de l'Oncolliga al següent enllaç: https://oncolligagirona.cat/oncos/oncoswim.html amb la quantitat que cadascú bonament desitgi i la mateixa Fundació expedeix, si es desitja, un certificat per poder desgravar en la Declaració de l'IRPF.  
 
En Carlos, la Irene, la Marta P, la Marta F. i la seva germana Anna. L'equip dels Peixets al complet. L'Estartit, el 2 de juny de 2018. Autor desconegut. Fons Fundació Oncolliga Girona
Finalment, i això no té res a veure amb el fet de recaptar fons, l'equip dels Peixets volen dedicar cada braçada que nedin a una dona que hagi patit o estigui lluitant per aquesta malaltia. Així que, si algú vol que nedin per «elles», només cal que els ho feu saber.
 
 
calaborsar v. tr. Capbussar. Enfonsar-se de cap dins l'aigua. Dit també calabossar. Genuïnament palafrugellenc.
 
Definició extreta del llibre Coses sentides, el parlar de Palafrugell, Maria Bruguera i Carlos Serra. Edicions Baix Empordà. 2a edició. Any 2011
 
--
Els Peixets a les xarxes socials:
I per escoltar-ne més:
  • Estiu assolellat. Pele MacLeod

28 comentaris:

  1. Nenaaaa moltíssimes gràcies! Es preciós! Com sempre ens arribes al cor! Una abraçada ben forta,
    Marta Fuentes

    ResponElimina
  2. Enhorabona i molta sort cracks!!!,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que anirà molt bé, a més, la causa s'ho mereix!

      Elimina
  3. Enhorabona peixets!!!! Que maco el text María!!!! Petons i endavant!!!!

    ResponElimina
  4. Gràcies Maria per donar difusió a una causa tan preciosa i emotiva!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A tu també Nuri, per haver-lo difós també i esser tan sensible amb el tema.

      Elimina
  5. Maria seveixes per tot .Te felicito bonique.Una abraçada de lleó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mare estimada, val a dir que, la passió de l'aigua igual que la d'escriure, són gràcies a tu!

      Elimina
  6. Felicitats a tots els qui neden per un objectiu tan noble!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tota la raó del món Lluís. Moltes gràcies, els ho faré saber!

      Elimina
  7. Bravo pels peixets
    i bravo per l´article
    Una abracada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Isabel, me n'alegro que t'hagi agradat!

      Elimina
  8. Enhorabona, Maria, per la iniciativa i per l'article.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Josep. Tu bé coneixes el que es remou per dins davant de qualsevol iniciativa que un es proposa.

      Elimina
  9. Enhorabona per l'escrit Maria! Tens un blog molt interessant i positiu pel poble. Molta força als peixets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Diana pels teus afalacs però sobretot, per les paraules d'ànim cap als "peixets"!

      Elimina
  10. Felicitats Maria! Bon article. M'ha agradat molt, segur que l'equip els hi anirà molt bé, Noble objectiu, una bona causa. Salutacions. Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joan. Penso, com tu, que tenen molt mèrit i només per això, els hem de donar tot el nostre suport.

      Elimina
  11. M ha encantat el text i l iniciativa dels peixets. Un exemple de solidaritat molt bonic, endavant dolços peixets!!! I Maria tu també no paris d escriure històries interessants.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els peixets estan imparables. Segur que aconseguiran tot allò que es proposin! Moltes gràcies Sònia.

      Elimina
  12. Gràcies Maria per donar-nos a coneixer aquesta iniciativa tant bonica,
    Molts petons

    Núria Fatjó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Núria, moltes gràcies! Estic molt contenta per l'equip; perquè amb tots aquests missatges d'ànim segur que arribaran molt lluny en el seu propòsit.

      Elimina
  13. Anne Keane, Galway, Irlanda10/4/18 18:18

    Avui he reussit llegir tot aquest article tan impressionant. Felicitats Maria, i tambe als nedadors. Segur que volem ajudar amb l'initiative tan heroic i important. Parlem d'aixó quan ens trobem en maig

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anne, moltes gràcies per les teves paraules.
      Potser podreu veure els "peixets" i felicitar-los en persona, si encara esteu per aquí, el dia de la nedada,

      Elimina
  14. Victòria Palma26/4/18 10:14

    Maria, és molt bonica aquesta iniciativa i el teu article hi està a l'alçada, com sempre. Precioses i valentes filles i fills. Segur que com les seves marones!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moles gràcies Victòria.
      T'asseguro que són unes bellíssimes persones i amb un cor tan gran com la seva causa!
      Malauradament, no he conegut les seves marones, però segur que deuen estar molt orgulloses d'aquestes filles i fill.

      Elimina