Plaça Nova amb la torre de can Moragas i la font monumental, construïda per la Societat d'Alts Forns de París, l'any 1882. Foto: Àngel Toldrà Viazo, 1908

dimarts, 24 d’abril del 2018

Nil Barrera Ruiz "Mag Nil". Benvinguts al millor espectacle del món!

En Nil mostrant alguns dels seus jocs de mans en un atapeït magatzem, l'any 2018. Foto Maria Bruguera
   
Només els mateixos mags, il·lusionistes i prestidigitadors saben que, a banda de tenir certes habilitats, han de dedicar moltes hores de pràctica, perquè un mag, mai haurà de mostrar la solució dels seus trucs.
 
En Nil manipulant una bola dins un mocador, l'any 2012. Foto Rafa Barrera. Arxiu familiar Barrera-Ruiz

Nil Barrera Ruiz va néixer a Palafrugell, el 15 d'abril de 2003. Aquest jove de només quinze anys, porta més de mitja vida entretenint al públic amb sorprenents i misteriosos trucs, talment com si hagués nascut amb el do de tenir poders màgics o sobrenaturals. I és que en Nil, a l'edat de només tres anys, ja es va començar a apassionar pel món del circ i tot el que l'envoltava; primerament amb els espectacles de circs ambulants que arribaven a Palafrugell (com ara el Circo Europa, l'Americano o l'històric Raluy) i més endavant amb l'internacional Circ du Soleil.


En Nil realitzant una exhibició de màgia amb només vuit anys, l'any 2011. Foto Rafa Barrera. Arxiu familiar Barrera-Ruiz
 
Aleshores, un joveníssim Nil va començar a organitzar petits espectacles amb un reduït nombre d'espectadors (per a família, amics o festes d'aniversari), on ell mateix ho elaborava tot; des dels números amb malabars, fins als d'equilibri i més endavant, arran d'una joguina de màgia que li va regalar el seu pare, en Nil acabarà incorporant els primers jocs de mans.

El tauró-submarí i d'altres personatges de Tintin construïts per en Nil, l'any 2018. Foto Maria Bruguera

Conjuntament amb el procés de la descoberta de l'il·lusionisme, la imaginació d'en Nil s'anava consolidant amb dues altres passions: la lectura i l'escriptura. Aleshores, en Nil s'inspira creant mons que els dona vida construint maquetes de cartolina i cartó ploma dels seus personatges predilectes; els de la saga Tintin i tots els artefactes que hi apareixen (el coet que viatja a la lluna, l'avió biplaça, el tauró submarí i, fins i tot, el cèlebre Castell de Moulinsart, entre d'altres). I el mateix va succeir amb el musical de Geronimo Stilton, que a causa de l'impacte que li va provocar, va decidir d'organitzar el seu propi espectacle, després d'haver-se llegit tots els llibres de la col·lecció
.

En Nil maquetista, construint el Castell de Moulinsart de Tintin, l'any 2016. Foto Rafa Barrera. Arxiu familiar Barrera-Ruiz
 
L'any 2014, un emergent Mag Lari iniciava una col·laboració setmanal en la segona temporada del famós programa de Televisió de Catalunya El Gran Dictat. En Nil va quedar meravellat per aquell prodigiós personatge, conegut a banda dels seus trucs sorprenents, pel seu humor elegant i alhora irònic, que ha consolidat una nova manera de fer màgia, fent que els seus espectacles i posades en escena siguin la clau del seu èxit. Aleshores, en Nil que només tenia onze anys li va començar a prendre els trucs de màgia. I és aquí on rau la gran singularitat del jove mag: en Nil és totalment autodidacte i sense haver passat mai per cap escola ni cap curs es fabrica els seus propis trucs de màgia, Primerament per una qüestió de voler saber fins on pot arribar, però també perquè els bons són molt cars i difícils de trobar.

Els mags Nil i Lari al Teatre La Sitja de Fornells, l'any 2017. Foto Rafa Barrera. Arxiu familiar Barrera-Ruiz
 
Tot i que en Nil domina gairebé totes les branques de l'il·lusionisme, els seus trucs predilectes són els de grans il·lusions (d'aparicions i desaparicions, escapisme, de serra, levitació o transformació i la utilització de caixes de tots tipus i mides). Caixes, a més, que es fabrica ell mateix amb l'ajut del seu pare i la seva àvia en l'elaboració de les teles. I banda de la fidel companya d'actuacions (que és la seva cosina Alba Ruiz Muñoz), de vegades compta amb la col·laboració esporàdica d'algun amic o company de classe que per sobre de tot, hauran de mantenir el secret professional de no desvetllar mai la solució de cap truc.

En Nil, protagonista d'un truc d'il·lusió a casa seva, 2016. Foto Rafa Barrera. Arxiu familiar Barrera-Ruiz



Després d'ampliar les actuacions en espais de caràcter més públic, la gran oportunitat d'en Nil arriba aquest 2018, arran de l'èxit obtingut en l'actuació de l'any passat durant la 6a Fira Internacional de Màgia (FIMAG) de Torroella de Montgrí, juntament amb altres joves promeses de l'il·lusionisme, dins la gala “Mags Joves”. 
 
Mag Nil actuant a la Fira Internacional de Màgia (FIMAG), l'any 2017. Autor desconegut. Arxiu familiar Barrera-Ruiz

D'aquesta manera, el Mag Nil tindrà un espectacle propi a la FIMAG d'enguany, dins l'escenari “Descobertes”, on podrà mostrar la vàlua de ser un mag totalment autodidacte i de fabricar-se ell mateix tots els trucs. Una funció que, bàsicament constarà de grans il·lusions, alternant jocs visuals i de participació, amb canvis de vestuari i d’ambientació com la música, el fum i les llums. 
 
Un somrient mag Nil i la seva fidel col·laboradora, la seva cosina Alba, l'any 2017. Autor desconegut. Arxiu familiar Barrera-Ruiz

En Nil, orgullós d'on ha arribat fins al dia d'avui, explica que amb tot el material de què disposa, podria fer més de cent números diferents d'il·lusionisme. Números que combina segons l'espai, el temps de què disposa o el públic per a qui ha d'actuar. Però amb tal volum de material, a casa seva ja fa temps que no hi cap res més i ha hagut de llogar un magatzem, per bé que s'està plantejant de buscar-ne un d'encara més gran.
I en preguntar-li si de gran voldria continuar dedicant-se al món de l'il·lusionisme (encara que no té massa clara la resposta), sap que haurà d'enfocar el seu futur acadèmic cap al món de l'espectacle, perquè, al cap i a la fi, en Nil porta la màgia dins des que va néixer.

--
El Mag Nil a les xarxes socials:

20 comentaris:

  1. me-ha agradat molt Maria de veureaquest vailet tant espavitlat
    i enginyos !!!! es ben be que segurament ja va neixer amb
    aquesta deria, dons tant jovenet i fer-ho tant be, sembla
    impossible.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies mama!
      Talment és el que penso; aquest vailet té un do!

      Elimina
  2. Això sí que és tenir talent, i molt bé per dedicar aquest escrit a un talent tant jove, molt bé Maria!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sònia! Segur que en sentirem a parlar sovint d'aquest jove mag.

      Elimina
  3. Endevant Nil!!!
    Gràcies Maria per compartir-ho amb nosaltres

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Isabel, per estar sempre a punt d'una nova lectura!

      Elimina
  4. MARIA,
    QUE BONIC QUE LI HAGUIS DEDICAT AQUEST REPORTATGE!!!
    EL QUE M'AGRADA MES ES LA MANERA COM ENS VAS INTRODUINT
    AL PERSONATGE !!!
    MOLTES FELICITATS PER A TU I PER A ELL!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Núria per seguir-me. Tot i la distància en quilòmetres, sempre et sento ben a prop.

      Elimina
  5. Caramba amb en Nil, quin crac! Ja el vaig veure a l’Eix quan devia tenir 11 anys i vaig quedar meravellat! Aquest noi serà una estrella!
    Molt xulo Maria!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Enric. L'hauràs de tornar anar a veure i segur que tornes a quedar meravellat!

      Elimina
  6. Moltes felicitats Maria per l'article i per descriure tan bé el Nil.
    Sens dubte l'Empordà, és bressol de interessantissims personatges.
    Enhorabona i endavant Maria.
    Salutacions.
    Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona Joan aquesta de l'Empordà! Moltes gràcies per fer-te actiu seguidor d'aquest blog.

      Elimina
  7. Ostres! Tens tota la raó! Aquest noiet és un prodigi!!! Moltes felicitats!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Diana; per haver-lo llegit i per les felicitacions!

      Elimina
  8. Moltes gràcies Maria per haver dedicat aquest post al Nil. Tot i que ja ho sabia, el fet de recollir a l'article tota la seva trajectòria des de petit, m'ha fet veure clar que ell va néixer artista. Això espanta una mica, però estem molt contents per ell! Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó; espanta, però segur que els seus pares l'encaminaran dins la bona gestió i direcció.
      Moltes gràcies per les teves paraules!

      Elimina
  9. Apa, cap a la biblioteca de Palafrugell si el voleu veure actuar!

    ResponElimina