Plaça Nova amb la torre de can Moragas i la font monumental, construïda per la Societat d'Alts Forns de París, l'any 1882. Foto: Àngel Toldrà Viazo, 1908

dijous, 3 d’agost del 2017

El parlar de Palafrugell. El suro (2a part)

Palafrugell, al fons la torre de can Mario, la fàbrica de suro per antonomàsia a la vila del peix fregit. Dibuix a tinta sobre paper per Maria Ribot Gasull, l'any 1957

En la primera part d'El parlar de Palafrugell. El suro publicat en aquest mateix blog, vaig explicar l'experiència de l'alumnat de cicle superior de l'Escola Torres i Jonama de Mont-ras, en l'elaboració d'unes fitxes relacionades amb la parla autòctona palafrugellenca, després d'haver-los anat a fer una xerrada, aprofitant que el suro fou el tema pel projecte interdisciplinari durant el curs 2016-17.

L'activitat, doncs, va consistir a triar diverses paraules o expressions de la indústria suro-tapera autòctona i que una vegada feta la selecció, en grups de dos o tres alumnes d'entre les classes de 5è i 6è, havien d'elaborar una fitxa explicant-ne el significat, cercar equivalències, l'origen, el grau de coneixement i una petita frase, a tall d'exemple, per a poder-la ubicar dins d'un context diferent. La font, en tots els casos, sempre era del llibre del qual en soc coautora, juntament amb en Carlos Serra Mayoral, Coses sentides, el parlar de Palafrugell.

El resultat final, el trobareu aquí sota. La meva més sincera enhorabona a l'Escola, el professorat i, sobretot, a tota la mainada que va participar en el projecte. Fins a la propera!
A cofes, a cabassats
A Palafrugell, qui no ha carrat ell, ha carrat el seu pare o el seu avi

A toc de corn

Anar a la saca

Cap de suro

Catxar

Deixies

Fotre a rodar

Fotre un tap a la boca

Grenyal

Que tomba, que gira…

Rebaixinc

Semblar de can Barris

Ser de mal carrar

Ser prim com una orella de gat

Ser tap i carbassa

Trobar taps a pertot

Xabec

Xiscar 

 
--
Per saber-ne més:

6 comentaris:

  1. M.Angels Baqué4/8/17 12:53

    Gràcies Maria per fer-nos-ho tot tan fàcil. Una bonica i bona experiència. Un petit granet de sorra pel parlar palafrugellenc.

    ResponElimina
  2. Felicitats Maria pel teu treball, al Pals quan hi feia d'infermera algú m'havia dit que s'havia fet un xabec. També havia sentir dir que una persona era de mal carrar i ara entenc el perquè. A casa havia escoltat dir: això es per fotreu tot plegat a rodar o a la bassa.

    ResponElimina
  3. Felicitats Maria pel treball que has fet amb els nens de l'escola. M'encanta veure que hi ha gent que cuida la història d'un poble. Això fa que sempre siguem vius!
    Carme Soler

    ResponElimina
  4. Molt bé Maria. Sempre molt interessant l'història local. Moltes felicitats. Segueix escrivint, no deixis mai de fer-ho
    Salutacions.
    Joan

    ResponElimina
  5. Va ser una xerrada molt interessant i útil. Els nens i nenes estaven molt engrescats i van gaudir-ho. Moltes gràcies per la teva aportació i els teus consells !
    Anna M. Saballs.

    ResponElimina